Plants News

Τα 12 αγαπημένα μας φυτά που αναπτύσσονται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού

Φυτά χαμηλού φωτισμού για κάθε γωνιά του σπιτιού σας

Ενώ όλοι ονειρευόμαστε μεγάλα παράθυρα που να μπορούν να γεμίσουν τα σπίτια μας με άφθονο ήλιο, γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και το σπίτι μας ίσως να μην έχει τις καλύτερες συνθήκες φωτισμού για τα φυτά εσωτερικού χώρου.

Μην αποθαρρύνεστε όμως, γιατί μπορείτε πάντα να επενδύσετε σε φυτά εσωτερικού χώρου ανθεκτικά στο χαμηλό φωτισμό. Πολλά είδη φυτών αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα που δεν είναι ιδιαιτέρως φωτεινά, όπως στο βάθος μιας τροπικής ζούγκλας.  Αυτό τα καθιστά είναι ιδανικά για τους χώρους με χαμηλό φωτισμό στο σπίτι σας.

Παρακάτω θα δείτε μια συλλογή από τα αγαπημένα μας φυτά που προσαρμόζονται στους πιο σκοτεινούς χώρους του σπιτιού σας.

Τα 12 αγαπημένα μας φυτά που αναπτύσσονται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού

Spider-plant (φυλλόδενδρο)

Τα φυτά αράχνης είναι η πεμπτουσία στα φυτά χαμηλού φωτισμού, ικανό να διατηρήσει την πλούσια φυλλώδη μορφή τους ακόμη και στις πιο αμυδρά περιοχές. Τέλεια σε κρεμαστό καλάθι ή γλάστρα, τα χαριτωμένα φύλλα τους είναι ριγέ σε αποχρώσεις του λευκού και του πράσινου. Με την πάροδο του χρόνου, το φυτό αράχνης θα παράγει αξιολάτρευτα μπουκέτα σε μακριά, τοξωτά κοτσάνια. Αυτά τα μωρά φυτά μπορούν να αφαιρεθούν και να αναπτυχθούν ως νέο φυτό ή μπορούν να μείνουν στο μητρικό φυτό.

Επιλέξτε ένα φυτό αράχνη αν ψάχνετε για το απόλυτο φυτό εύκολης φροντίδας. Και, μπόνους – είναι επίσης φιλικά προς τα παιδιά και τα κατοικίδια!

Dracaenas – Δράκαινα

Τα είδη δράκαινας ποικίλλουν σε μέγεθος, σχήμα και χρώμα, αλλά όλα έχουν μακριά φύλλα που μεγαλώνουν προς τα έξω από ένα κεντρικό μίσχο ή κορμό. Οι κορμοί είναι στιβαροί και σε ποικιλίες όπως η δράκαινα Gold Star και η δράκαινα Marginata, μπορούν να προσδώσουν ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό σχήμα μαζί με το χαρακτηριστικό φύλλωμα του φυτού.

Καθώς οι δράκαινες αναπτύσσονται, διατηρούν την όρθια εμφάνισή τους και τα πηγαίνουν πολύ καλά με το έμμεσο φως, καθιστώντας τα τέλεια λύση για κενούς τοίχους, χώρους πίσω από έπιπλα ή στενές γωνίες.

Parlor palms – Χαμαιδώρεα

Η χαμαιδωρέα προέρχεται από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, είναι φοινικοειδές εσωτερικού χώρου, με σχετικά αργό ρυθμό ανάπτυξης, που ευδοκιμεί σε σημεία με λίγο φως. Αν και προτιμά τις φωτεινές θέσεις, θα προσαρμοστεί εύκολα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα σκούρα πράσινα φύλλα του δημιουργούν ένα θαμνώδες, πλούσιο φυτό ιδανικό για γραφεία, τραπέζια και ράφια.

Η Χαμαιδώρεα είναι φυτό εσωτερικού χώρου ιδιαίτερα προσαρμόσιμο, απαιτεί πολύ λίγη φροντίδα και είναι ένας εξαιρετικός καθαριστής αέρα. Όλα αυτά το καθιστούν ιδανική επιλογή για χώρους με λιγότερο ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης όπως σε χώρους αναμονής πελατών, επαγγελματικούς χώρους, σε καφετέριες και εστιατόρια, σε εισόδους πολυκατοικιών κ.α.

Peperomias – Πεπερόμια

Τα φυτά Πεπερόμια είναι απίστευτα προσαρμόσιμα, εύκολα και χαμηλής φροντίδας φυτά εσωτερικού χώρου, εξαιρετικά για αρχάριους! Μοιάζουν σαν παχύφυτα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι! Τα φυτά Πεπερόμια απαιτούν λίγο περισσότερο νερό και υψηλότερη υγρασία από το μέσο παχύφυτο.

Προέρχονται από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής και αναπτύσσονται στη δροσερή βάση του τροπικού δάσους. Οι αργά αναπτυσσόμενες και συμπαγείς ποικιλίες όπως η πεπερόμια Ginny και η πεπερόμια Watermelon είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε σκιερό ράφι ή γραφείο μέσα στο σπίτι.

 Philodendrons – Φυλλόδενδρο

Τα φυλλόδενδρα είναι εύκολα φυτά, που αναπτύσσονται με γρήγορο ρυθμό και τα είδη τους μπορούν να χαρακτηριστούν από κομψά και χαριτωμένα έως τολμηρά και θαμνώδη. Τα φυλλόδενδρα όπως το φυλλόδενδρο Xanadu και το φυλλόδενδρο Brasil είναι γενικά προσαρμόσιμα και θα ανεχθούν κάθε είδους παραμέληση, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλού φωτισμού, του φτωχού εδάφους και του ασυνεπούς ποτίσματος.

Ένα φυλλόδενδρο είναι ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου ή δώρο για όποιον θέλει να απολαμβάνει τη φυσική ομορφιά των φυτών χωρίς να παρέχει ιδιαίτερη φροντίδα.

Money Trees – Παχύρα

Η παχύρα είναι ένα μοναδικό δέντρο με φυλλαράκια με υφή και στιβαρό κορμό, που συνήθως πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη στους φύλακές τους και θετική ενέργεια σε έναν χώρο. Ανεκτικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι παχύρες είναι μια εξαιρετική επιλογή για νέους γονείς φυτών, χάρη στην ικανότητά τους να περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ ποτίσματος.

Μας έρχεται από το Μεξικό και τη βόρεια Νότια Αμερική, η παχύρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο ταλαντούχα φυτά εσωτερικού χώρου, ιδανικό για να κοσμεί τον χώρο σας με χαμηλό φωτισμό.

Pothos – Πόθος

Ο πόθος, γνωστός και ως κισσός του διαβόλου λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας του, είναι ένα φυτό πολύ εύκολο στη φροντίδα του. Αν και προτιμά το φως, μπορεί να ευδοκιμήσει ακόμη και σε μέρη με λίγο φωτισμό. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αναρριχώμενα φυτά εσωτερικού χώρου, αναρριχάται χρησιμοποιώντας τις εναέριες ρίζες του που μπορούμε να στηρίξουμε σε κάποιο κοντάρι ή πέργκολα.

Τα φυτά Πόθος, είναι πολύ αποτελεσματικά στον καθαρισμό του αέρα από επιβλαβείς χημικές ουσίες. Είναι ζωντανοί καθαριστές αέρα καθώς αφαιρούν τις κοινές οικιακές τοξίνες και αυτό τα καθιστά μια υγιεινή και όμορφη προσθήκη στον χώρο σας.

Prayer Plants – Προσευχή – Μαράνθα

Το φυτό προσευχής απέκτησε το όνομά του από τον τρόπο που τα φύλλα του διπλώνουν το βράδυ, θυμίζοντας χέρια διπλωμένα στην προσευχή. Τα φύλλα του ακολουθούν το φως και γίνονται πιο συμπαγή τη νύχτα ενώ ανοίγουν με τον ήλιο κάθε μέρα. Τα φυτά προσευχής κατάγονται από τα τροπικά δάση της Βραζιλίας και μπορούν να ανεχθούν συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Ιδιαίτερα όμορφο φυτό με την ποικιλία του κόκκινου φυτού προσευχής να ξεχωρίζει για τα σκούρα πράσινα φύλλα του που καταλήγουν σε ένα ελαφρύτερο πράσινο στα περιθώρια και το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα που έχουν  οι φλέβες.

Snake Plants – Σανσεβιέρια – Γλώσσα της Πεθεράς

Τα Snake Plants χαρακτηρίζονται από τα άκαμπτα, όρθια, ξιφοειδή φύλλα τους. Το γεωμετρικό τους σχήμα τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για μοντέρνα διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Εάν είστε νέοι στην απόκτηση και φροντίδα φυτών ή απλά ψάχνετε για ένα φυτό εσωτερικού χώρου που να είναι εύκολο στη φροντίδα, η σανσεβιέρια είναι το φυτό για εσάς. Αυτά τα ανθεκτικά φυτά παραμένουν δημοφιλή λόγω της προσαρμοστικότητάς τους σε ένα ευρύ φάσμα συνθηκών ανάπτυξης. Μπορούν να αντέξουν τον πολύ ήλιο και να διαχειριστούν το χαμηλό φως – αν και θα τα καταφέρουν καλύτερα στο έμμεσο ηλιακό φως. Και επειδή προέρχονται από τις άνυδρες ερήμους της Δυτικής Αφρικής, δεν απαιτούν πολύ νερό, ειδικά το χειμώνα.

Fern – Φτέρη

Η φτέρη ευδοκιμεί σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αλλά αφθονεί ιδιαιτέρως σε περιοχές με υψηλή υγρασία, όπως στη βάση ενός τροπικού δάσους. Σπάνια θα τη βρούμε σε ψυχρά, ξηρά κλίματα.

Οι φτέρες εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα, που κυμαίνονται από τη λεπτή φτέρη Kimberly Queen  έως την πιο δομημένη φτέρη Bird’s Nest. Ευδοκιμούν σε χώρο του σπιτιού με χαμηλό φωτισμό και υψηλότερη υγρασία, όπως το μπάνιο ή η κουζίνα.

Zamioculcas Zamiifolia – Φυτά ZZ – Ζάμια

Οι Ζάμιες είναι σούπερ-ανθεκτικά και ιδανικά για κάθε ξεχασιάρη ιδιοκτήτη φυτού. Με καταγωγή από την Ανατολική Αφρική, αυτά τα φυτά μπορούν να επιβιώσουν για μήνες χωρίς νερό και να αναπτυχθούν καλά σε οποιοδήποτε φως εκτός από τον άμεσο ήλιο.

Οι Ζάμιες είναι χαριτωμένα με λεπτούς μίσχους που μοιάζουν με ραβδί. Κατά μήκος των μίσχων βρίσκονται τα φύλλα, λαμπερά, σκούρα πράσινα, σαρκώδη, σε οβάλ σχήμα. Αυτά τα φυτά θέλουν «την ηρεμία» τους και ευδοκιμούν όταν πρακτικά αδιαφορείτε για αυτά. Διατηρήστε τα μακριά από την άμεση έκθεση του ηλίου και ποτίστε τα μόνο όταν το χώμα τους είναι στεγνό, έως και μια φορά το μήνα ειδικά το χειμώνα.

Calathea – Καλαθέα

Γνωστή για τα έντονα μοτίβα της. Τα φύλλα των περισσότερων ποικιλιών καλαθέας διπλώνουν

ελαφρώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποκαλύπτοντας τις συχνά πολύχρωμες πλευρές του εντυπωσιακού

φυλλώματος τους. Η καλαθέα θεωρείται σχετικά εύκολη στη φροντίδα και της αρέσει ένα περιβάλλον με υψηλότερη

υγρασία (όπως κουζίνα ή μπάνιο) και το χώμα της να παραμένει σταθερά υγρό.