Plants News

Πως να φροντίσετε τα φυτά σας όταν πάτε διακοπές! 6+2 Λύσεις

Ένα πάρα πολύ κοινό πρόβλημα όταν πάμε όλοι διακοπές είναι το πότισμα των φυτών μας.

(καλά,  και την υπόλοιπη χρονιά μπορεί να είναι πρόβλημα αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα!) . Υπάρχουν λοιπόν μερικοί τρόποι που θα σας απαλλάξουν από το περιττό άγχος. Πάμε λοιπόν να τους δούμε παρακάτω.

 

1η Λύση

Η χρήση πλαστικών μπουκαλιών κατά προτίμηση 1.5 λίτρου. Κάνεις μια μικρή τρύπα στο καπάκι και τα βάζεις ανάποδα στο χώμα μέσα στην γλάστρα. Στην αρχή ίσως πέσει παραπάνω νερό αλλά μην τρομάξετε, θα σταματήσει και μετά θα στάζει σιγά σιγά να παίρνει το φυτό όσο του είναι απαραίτητο για να μην διψάσει. Συνιστάται για περίοδο λίγων ημερών.

 

2η Λύση

Αυτόματο πότισμα. Καλά,  ξέρω είναι μια ακριβή λύση αλλά σίγουρη και αποτελεσματική. Συνιστάται για εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια και κήπους (φαντάζεσαι ένα μπεκ μέσα στο σαλόνι σου?)  και για μεγαλύτερη περίοδο ακόμα απουσίας σας.

 

3η Λύση

Υδροπονικές  γλάστρες ή αλλιώς αυτοποτιζόμενες. Μπορεί να ακούγετε σας κάποια περίεργη τεχνολογία με τρελό εξοπλισμό αλλά μην σκάτε. Είναι γλάστρες που έχουν ένα ειδικό δοχείο το οποίο το γεμίζετε μια φορά στις 10-15 μέρες ανάλογα το μέγεθος της και το φυτό καταναλώνει όσο χρειάζεται. Είναι κομματάκι πιο τσιμπημένες από τις απλές γλάστρες αλλά άμα έχετε σκοπό να λείπετε συχνά ή δεν είστε καλοί με το πότισμα γενικά είναι μια πολύ καλή λύση μιας και έχει ειδικό δείκτη που σας λέει πότε έχει στερέψει από νερό το δοχείο. Δες αμα θέλεις την Monkey Mask που έχουμε.

 

4η Λύση

Κρύσταλλοι νερού ( τζελ ) . Υπάρχουν στο εμπόριο και με μικρή ποσότητα στο κέντρο της γλάστρας μπορεί να ξεδιψάσει το φυτάκι σας μιας και το τζελ μπορεί να συγκρατήσει έως και 5 φορές την ποσότητα νερού. Το προτείνουμε όταν έχετε λίγα φυτά σχετικά μιας και αν έχετε ολόκληρο κήπο το κόστος θα ανεβεί. Έχετε στο νου σας ότι το κάθε φυτό έχει τις δίκες του ανάγκες οπότε καλό θα ήταν να κάνετε ένα μικρό πείραμα πρώτα να δείτε τις ανάγκες τους.

 

5η Λύση (και ίσως η αγαπημένη θα έλεγα)

Φυτίλι ή σπάγκος. Πολύ οικονομική λύση κυρίως για φυτά εσωτερικού χώρου. Απλά γεμίζεις ένα δοχείο/κατσαρόλα η ότι άλλο μπορεί να αποθηκεύσει μεγάλη ποσότητα νερού και κόβεις κομμάτια από το φυτίλι. Την μια άκρη την τοποθετείς στον πάτο από το δοχείο και την άλλη άκρη όσο πιο βαθιά μπορείς στην γλάστρα κοντά στις ρίζες. (Σημαντικό είναι το δοχείο να βρίσκεται ελαφρός πιο ψηλά από τα φυτά) Έτσι το φυτίλι θα μουλιάζει και θα διοχετεύει την κατάλληλη ποσότητα νερού στα αγαπημένα μας φυτάκια. Για απουσία περίπου μιας εβδομάδας με 10 μέρες.      ( Μην ξεχάσετε να βάλετε το απαραίτητο πιατάκι από κάτω από την γλάστρα για να αποφύγετε τυχόν νερά κατά την αποστράγγιση).

 

6η Λύση

Ένα δοχείο με νερό. Τι θέλει να πει ο ποιητής? Υπάρχουν πολλά φυτά που δεν θέλουν πότισμα πολύ όπως οι κάκτοι ή τα παχύφυτα. Σε αυτήν την περίπτωση μια κανάτα/ποτήρι  με νερό δίπλα σε κάθε φυτό θα βοηθήσει με την εξάτμιση του νερού να δώσει την ελάχιστη υγρασία ώστε να συντηρηθεί το φυτό.

 

1η Λύση (BONUS)

Απλά δώστε τα κλειδιά του σπιτιού σας σε έναν φίλο σας, συγγενή σας ή ακόμα και στην ομάδα του  PlantsBe® αν ζείτε στην πόλη του Βόλου. Για περισσότερες πληροφορίες για την υπηρεσία αυτή περάστε μια βόλτα από το κατάστημα μας, πάρτε μας τηλέφωνο, στείλτε email ή ακόμα και ταχυδρομικό περιστέρι!

2η Λύση (BONUS)

Εάν έχετε ευήλιο μπάνιο τοποθετήστε όλα τα φυτά σας μέσα στην μπανιέρα. Δώστε τους μια καλή βροχή πριν φύγετε και αφήστε τα εκεί. Η υγρασία που θα δημιουργήσουν θα τους κάνει πολύ καλό για το μικρό χρονικό διάστημα που θα λείπετε.

 

Τέλος το νερό είναι ο πιο σημαντικός συντελεστής στην σωστή ανάπτυξη και φροντίδα των φυτών. Αλλά το φως και η σωστή θερμοκρασία είναι επίσης πολύ σημαντικά. Φροντίστε πριν φύγετε να μην αφήσετε τα φυτά δίπλα σε κάποιο τζάμι με απευθείας έκθεση στον ήλιο γιατί μπορεί να στεγνώσει πιο γρήγορα το χώμα του και να κάψει ίσως και κάποια φύλλα του.